Fundraising ideer om hur din ungdomsgrupp kan samla in pengar till att åka med på Mission Adventures.

Vi vet att pengar kan kännas som en svår sak. Att samla in pengar till en missionsresa kan kännas som en stor utmaning, vi vet, men här är några tips på vad du kan göra tillsammans med din ungdomsgrupp.

Om detta känns jobbigt så hör av dig!

Vi vill gärna bolla idéer med er och be med er för detta. Gud är kreativ och kan ge er massor med bra idéer! När Herren kallar så förser Han, frågan är bara hur?

Här kommer våra tips:

Dagtillställningar

 • Biltvätt
  – en idé är att fråga någon av de större mataffärerna om ni kan få vara på deras parkering och tvätta och städa kundernas bilar under tiden de handlar. Viktigt att fråga butiksägaren innan eftersom det är deras parkering.
 • Kakförsäljning
  – baka kakor och sälj till grannar, vänner, eller varför inte på torget eller utanför Ica… Man kan till exempel sätta ett minimipris och säga att de kan få ge mer om de vill.
 • En annan klassiker är en loppmarknad
  – be alla ni känner komma med saker de inte längre behöver – obs inget trasigt eller smutsiga kläder! De kan lämna in det under veckan och på t.ex. en lördag lägger ni upp det i olika sektioner (leksaker för sig, böcker för sig…).Det är bra både för folks förråd och för miljön!
  Om ni göra det på ett lite mer modernt sätt så kan det finnas mer pengar i att sälja saker på Blocket eller Tradera. Men det kräver att ni har folk som tycker det är kul så att det inte blir du som präst/pastor/ungdomsledare som får ta hela ansvaret för försäljningen. Kolla om det finns någon i församlingen som har tiden och tycker att det är kul. Var bara tydlig med vilket konto pengarna skall betalas till så att det inte blir något missförstånd.
 • Flaggvakt
  – när jag och min ungdomsgrupp skulle samla in pengar till vårmissionsresa var vi flaggvakter på en motocross-tävling. Tävlingarna behöver ofta funktionärer ute på banan. Vi hade en kul dag tillsammans och fick in en del pengar också! Kolla med motorklubbar eller andra sportklubbar.

Kvällstillställningar

 • Församlingens ”Talang!”
  Våra kyrkor är fulla av ungdomar som är duktiga på att sjunga och spela, eller göra andra roliga, talangfulla saker, kanske vill hela församlingen vara med – vem vet vad Farbror Calle har för talanger egentligen? Och visst vill han vara med och hjälpa ungdomarna åka på missionsresa?! Kanske kan man även göra det lite som en sms-röstning, att det kostar 5/10 kr att rösta på en person…
  Inträde och fika kan också ingå i kvällens arrangemang. Arrangera om i samlingssalen för att få en speciell känsla i rummet och fundera på ljussättning så att den blir mest effektfull, men folk måste kunna se sina plånböcker!
 • Pizza kväll
  Bjud in kompisarna, eller varför inte hela församlingen och bjud på era godaste pizzor till ett pris som ger er vinst. Passa på att informera om vilket land ni skall åka till, och varför – ett utmärkt sätt att öva sig på att berätta evangeliet på, hur man än gör det.
 • Alla-hjärtans-dag-middag
  – för paren i församlingen. Ordna med en fin middag med stämningsfullt ljus och eventuellt lågmäld musik. Kan om lokalerna tillåter även kombineras med barnprogram – brukar vara mycket uppskattat!
 • Filmkväll
  med ordentligt med popcorn, godis och annat till bra priser för alla – Var tydlig med att det är en insamling så folk förstår varför det kostar som det gör! Cokladbollar och ”skum-munkar” är roligt godis med låga kostnader för ingredienserna.

Bidrag från Second Hand

Fråga runt hos second hand butiker i området om de här möjlighet att stötta din ungdomsgrupp. Många second hand butiker får in mycket pengar och kan mycket väl vilja stötta ungdomar som vill ut för att berätta evangeliet med både munnar och händer! Kolla vad som finns i närheten av dig!

Kiss a pig

Jag var nyligen på besök i en kyrka i norra Kalifornien, ungdomarna hade där ett mycket märkligt men roligt sätt att få in pengar på. Det gick ut på att man skulle rösta på den pastor eller ledare man skulle vilja se pussa en gris. De hade satt upp en tavla med bilder på alla pastorerna och ledarna i kyrkan, under varje bild satt en burk där man kunde lägga sin röst. För en dollar kunde man köpa en röstlott, den pastor som i slutet av månaden hade flest röster var tvungen att pussa grisen.

Jag tyckte att detta var en rolig idé som engagerade hela kyrkan och pastorerna köpte många lotter för att rösta på varandra…

Om du inte har några tillgängliga grisar så kan du säkert hitta på något annat kul, eller så låter du ungdomarna ansvara för den delen…

Låtsas te-party!

Det här är en idé som en organisation som jobbar med leukemi i USA använde. Inga snittar eller fint porslin behövs. Allt ni behöver är tepåsar, inbjudningar, kuvert och frimärken.

Så här gör du: Skicka en inbjudan till ”Låtsas te-party!” till era vänner, grannar, arbets-/skolkamrater, församlingsmedlemmar etc. Skicka en tepåse i ett kuvert tillsammans med en stilfull inbjudan som förklarar att de är inbjudna till ett ”låtsas te-party” på en speciel dag och tid. Förklara att på den bestämda dagen och tiden kommer ni alla avnjuta en kopp te (och använda era te-påsar som ni skickat) för att stötta er sak. Påminn dem att de kan vara en del av detta partyt medan de fortfarande njuter av att få vara hemma hos sig själva! Fråga varje ”gäst” om de skulle vilja ge en frivillig gåva för te-partyt.Glöm inte berätta hur de kan ge dig en gåva, särskilt om de bor långt borta! De får självklart behålla tepåsen även om de inte ger en gåva, men förhoppningsvis vill de också vara med och stötta er. Ni väljer själva om ni vill be om en valfri gåva eller om ni vill sätta en summa för att vara med på partyt. Kom ihåg att skicka ett tack-kort till de som är med och donerar.

Andra förslag

 • Församlingens/ungdomarnas egen kokbok. Den kan innehålla alla möjliga goda saker, antingen vara bred med allt från sallader till högtidsmat, eller innehålla efterätter, godis eller kanske bara chokladrecept? Antingen så kan ni trycka den själv, och kanske bilda med plastband eller annan variant. Eller så kan ni sälja den som fil – enkelt tillgänglig utan att den måste ta plats i köket eller bokhyllan. Kom ihåg att plastomslag, eller att sälja den i en plastficka eller ”zip lock-påse”, gör att den blir lättare att ha med i matlagningen utan att bli kladdig!
 • Julkort – Ni kan tillverka julkort och sälja till släktingar och vänner.
 • Kolla vilka möjligheter som finns i församlingen. En ungdomsgrupp har tillgång till en bakung så de bakade bröd och sålde till församlingen och andra. Vilka möjligheter har ni?